torsdag 12. mars 2009

"Delikatesser fra utlandet"


Som de fleste vet bodde jeg i sin tid i London i endel år. Det var spennende på mange måter,blant annet møtet med annen mat og snop.

Kjøpte mye rart i begynnelsen,hadde jo bare hatt engelsk i 5 år på skolen og vi vet jo at den engelsken er lite matnyttig. Det var ikke mye jeg kjente igjen der jeg gikk å surra på super'n der borte. Det jeg synes var mest spennende var at man fikk kjøpt vin og alkohol,den var ny.

For ikke å snakke om slakter'n,hvem visste vel at mince var kjøttdeig og ikke meatdough?Eller at poteter kunne hete spuds? Og når jeg sa jeg skulle ha spuds fikk jeg rosenkål? For det het sprouts. Som sagt,kjøpte mye rart.

For ikke å snakke om det jeg savna av norsk mat,særlig geitost. Fikk det for meg på ett tidspunkt at det måtte jeg bare ha. Så jeg tok tuben til sentrum,tenkte at på Harrods hadde de det sikkert,de skryter jo av at de har alt. Vel,de hadde mye men ikke geitost nei. Skuffa,men samla dro jeg tilbake. Rusla nedover gata jeg pleide å gå hver dag fra jobb. Ramla innom ei bitte lita sjappe for å kjøpe middag og der i kjøledisken lå den.Skiqueen,het den men var helt klart geitost i forkledning. Lykke tenkte jeg,men plutselig var det ikke så godt alikevel. Det var nok mest det at jeg ikke kunne få det.

Men det var egentlig ikke dette jeg skulle skrive om da,det var den tankerekka igjen da som HKH var inne på.

Etter at jeg flytta tilbake til Norge på begynnelse av 90 tallet er det tre ting fra det engelske "kjøkken" jeg har savna fælt. Og takket være Facebook og en god del resourch fant jeg igjen min beste venninne derfra. En meget sjalu eks kasta nemlig adresseboka mi i sin tid.
Men samma det,nå fikk jeg endelig spurt om en sending fra det store utland.
Nemlig Cadbury cream eggs,Branston piccles og Custard powder. De førstnevnte er de beste sjokolade egg jeg noen gang har smakt. Tykk melkesjokolade fyllt med vaniljekrem.Hmmmmm,får vann i munnen. Branston piccles er litt mer merkelig,det er en hel masse grønnsaker som er sylta ned i noe sausgreier.Surt og søtt på en gang.Brukes veldig mye på ostesmørbrød. Å,som jeg har savna det.
Custard powder er rett og slett vaniljepulver til å lage varm tykk vaniljesaus av,og det er noe jeg kan finne på å lage kl 04.00 om morgen. Så takker vi Facebook for maten:)God ettermiddag!

2 kommentarer:

  1. Du vet de lilla små eggekartongene som fåes kjøpt nå om dagen i de fleste butikker fordi det nærmer seg påske...
    De er ikke feil skjønner du og oppi der befinner det seg 4 sjokolade egg, som er fyllt med noe alldeles nydelig!
    Har du ikke spist dem før så må du rett og slett prøve!
    At det ikke er påske ennå spiller liten eller INGEN rolle..
    Ny historie til deg på siden min forresten!

    SvarSlett
  2. Js de er gode de også,men ikke halvparten så gode som de fra England. De har bare gjort at jeg har savnet orginalen enda mer.Men nå er de på tur til meg:))))
    Påske? Trodde bare det var gule dager på Rmi jeg.Elsker marspian,på den måten er det flott at jula starter i oktober og varer faktisk helt til påske.

    SvarSlett